Featured

#LearnHowToMountain Ep. 04 - Cum îți alegi și cum porți corect rucsacul

1,488 Vizionari

Published
Astăzi povestim despre cum vă alegeți și, mai ales, despre cum purtați corect rucsacul.
Înainte de asta, haideți să vedem cum s-ar clasifica rucsacii de trekking.
1. Volumul este cel mai evident criteriu. Rucsacii se diferențiază de la cei de 20 de litri, utili pentru o tură de vară de o zi, până la cei de 80+, folositori pentru ture de mai multe zile sau pentru expediții.
2. Sexul purtătorului constituie un criteriu mai puțin cunoscut, dar foarte important. De ce? Pentru că rucsacii destinați femeilor au o construcție specială. La volum echivalent cu unul pentru bărbați, un rucsac pentru femei este mai scurt, pentru a se potrivi conformației feminine. Apoi, distanța dintre bretelele rucsacului este mai mică, acestea sunt mai subțiri și ceva mai curbate în zona pieptului, iar centura rucsacului este ceva mai lată. Toate din același motiv, al conformației corporale a femeilor.
3. Anotimpul în care sunt folosiți. Rucsacul de iarnă are spatele plin, ceea ce îl face să stea lipit de spatele purtătorului, sporind astfel confortul termic. Rucsacul de vară are spatele ușor curbat spre interiorul său, iar contactul cu spatele purtătorului se face printr-o plasă care are rolul de a ține rucsacul departe de corp și de a crea un flux de aer util la eliminarea mai eficientă a transpirației acumulate pe spate.
Caracteristicile care fac dintr-un rucsac alegerea potrivită
În afara faptului că trebuie să-ți fie potrivit, adică să-ți stea bine pe spate, el trebuie să aibă câteva accesorii importante:
1. Prinderi dedicate pentru piolet și bețele de trekking.
2. Plasă de prindere pentru casca de protecție
3. Mie-mi plac foart tare rucsacii prevăzuți cu fermoar pe față, care permite un acces rapid la conținutul lui, fără a fi nevoit să desfaci capacul rucsacului
4. Buzunarul interior pentru rezervorul de apă Camelback și, implicit, orificiul prin care scoateți în afară furtunul acestuia
Situați puțin „mai sus” decâ rucsacii de trekking sunt cei de alpinism, care au niște accesorii în plus: prinderi cu tridenți pentru doi pioleți tehnici, chingi pentru agățarea pe rucsac a diverselor echipamente gen carabiniere, bucle echipate, anouri etc și, cele mai multe, chingi pentru transpostul schiurilor de tură.
În sfârșit, pentru că în ultimele zile s-a vorbit intens despre avalanșe, mai există și rucsacii pentru avalanșe. Aceștia sunt mai puțin utili la trekking, ei sunt dedicați, în special, celor care practică schiul freeride, off piste, pe fețe de munte expuse avalanșelor. Ce au ei special? În construcția lor este inclus un airbag care, odată declașat, te poate susține la suprafața avalanșei, te poate proteja de lovituri potențial fatale sau, dacă ajungi să fii îngropat în zăpadă, îți crează un balon protector de aer care se poate dovedi decisiv în salvarea ta.
Cum se poartă un rucsac în mod corect
Principiul de bază este împărțirea greutății rucsacului între umeri, spate și bazin. Realizarea acesteia se face prin legarea în ordinea corectă a chingilor.
1. Prima se strânde centura de jos, astfel încât ea să „îmbrace” oasele bazinului.
2. Apoi, se strâng chingile celor două bretele, fapt care face ca greutatea rucsacului să stea și pe umeri, nu doar pe șolduri.
3. Se „aduce lângă corp” greutatea rucsacului prin strângerea optimă a chingilor cu care sunt acesorizate centura și a bretelele (vezi video).
4. În sfârșit, chinga elastică de la piept se prinde ultima și are rolul de a ține împreună cele două bretele. Personal, o folosesc atunci când am un rucsac greu și mă aflu pe o porțiune de cățărare unde există pericolul ca bretelele rucsacului să alunece de pe umeri, dezechilibrându-mă, astfel.
Nu uitați! Ca și în cazul bocancilor, nu cumpărați un rucsac anume doar pentru că vă plac culorile lui sau pentru că un prieten e încântat de el. Probați mai multe modele și cumpărați-l pe cel care vă vine cel mai confortabil și se potrivește scopurilor voastre!
Categoria
Rucsacuri
Fii primul care comenteaza acest videoclip.